Uprawa winorośli i winiarstwo

Internetowa rekrutacja na studia S1 - wejdź

Internetowa rekrutacja na studia N1 - wejdź

Studia I stopnia (inżynierskie)

  • stacjonarne S1 (3,5 roku)
  • niestacjonarne N1 (4 lata)

Co to jest Uprawa Winorośli i Winiarstwo?
Produkcja wina to połączenie winoogrodnictwa ze sztuką, sztuką winiarską. Nauczymy Cię jak prowadzić winnice, wprowadzimy w arkana technologii winiarskiej, a także zapoznamy z tajnikami analizy, oceny i klasyfikacji win. Jeśli Jesteś człowiekiem kreatywnym, otwartym na nowe doświadczenia i wyzwania, jeśli w czasie studiów chcesz połączyć przyjemne z pożytecznym, to ten kierunek studiów jest dla Ciebie.

Co Cię czeka na pierwszym stopniu studiów?

  • Nauczymy Cię jak zaprojektować winnice.
  • Poznasz najważniejsze gatunki i odmiany winorośli.
  • Zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu uprawy winorośli.
  • Zapoznasz się z technologiami produkcji winiarskiej.
  • Nauczymy Cię oceny i klasyfikacji win.
  • Będziesz znał podstawy prawa i metody analizy ekonomicznej rynku winiarskiego.
  • Zdobędziesz umiejętność organizacji pracy i zarządzania w winnicy i winiarni.
  • Zapoznamy Cię z winnicami i winiarzami zachodniopomorskimi.

To będzie magiczny czas, nie zmarnuj szansy…

A dodatkowo …studenci mają możliwość odbycia części studiów w uczelniach zagranicznych w ramach programu Erasmus+, wyjazdu na praktyki zagraniczne, zakwaterowania w domu studenckim, korzystania ze stołówki czy akademickiego ośrodka jeździeckiego.

Przykładowe przedmioty:
Ampelografia, Analiza instrumentalna i sensoryczna win, Chemia wina, Enoturystyka, Mikrobiologia wina i technologie fermentacyjne, Monitoring i diagnostyka szkodników i patogenów winorośli, Obrót i dystrybucja produktów winiarskich, Projektowanie winnic i winiarni, Sommelierstwo, Technologia produkcji wina, Uprawa winorośli…

Dodatkowe kwalifikacje
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa oferuje swoim studentom, bezpłatne szkolenia uprawniające do stosowania środków ochrony roślin metodą fumigacji, sprzętem naziemnym i agrolotniczym oraz doradztwa w zakresie środków ochrony roślin.  Uzyskane uprawnienia są niezbędne w prowadzeniu gospodarstwa rolnego, świadczeniu usług w zakresie stosowania oraz handlu środkami ochrony roślin.

Gdzie możesz pracować?
Ukończenie studiów na kierunku uprawa winorośli i winiarstwo daje wiele możliwości kariery zawodowej. Winiarstwo w Polsce to perspektywiczny rynek pracy, a zapotrzebowanie na fachowców związanych z produkcją i przetwórstwem winogron będzie wzrastać, ponieważ powstaje w Polsce coraz więcej winnic. Przygotujemy Cię do pracy w:

  • winnicy i innych gospodarstwach sadowniczych i szkółkarskich,
  • winiarniach oraz firmach związanych z przemysłem fermentacyjnym,
  • firmach związanych planowaniem oraz i projektowaniem upraw i infrastruktury winiarskiej,
  • usługach, handlu i doradztwie związanym z branżą winiarską oraz enoturystyczną,
  • jednostkach administracji związanej z ogrodnictwem i winiarstwem,
  • ramach prowadzenia własnej działalności gospodarczej związanej z uprawą winorośli oraz produkcją i dystrybucją win.

Kryterium kwalifikacyjne
Konkurs świadectw: język polski, język obcy, biologia lub matematyka oraz inny przedmiot wskazany przez maturzystę. Przy braku oceny z biologii lub matematyki uwzględnione będą oceny z przedmiotów: język polski, język obcy i inny przedmiot wskazany przez maturzystę (odnotowany na świadectwie maturalnym).

Po ukończeniu studiów pierwszego stopnia na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, student otrzymuje tytuł - inżynier.

Szczegółowe informacje o rekrutacji:

Internetowa Rekrutacja Kandydatów - wejdź

Uprawa winorośli i winiarstwo - nowy i jedyny taki kierunek inżynierski w Polsce na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

 Wino po prostu staje się modne. Staje się modne, bo jest dla przeciętnego Polaka coraz bardziej przystępne. Praktycznie każdy może znaleźć dla siebie ofertę dobrych win, dostosowaną do możliwości swojego portfela, czy to w popularnych sieciach handlowych, czy w sklepach specjalistycznych.
Zresztą nie tylko samo wino, ale popularna staje się też uprawa winorośli. Coraz częściej słyszymy i czytamy o winnicach w Polsce. Zakładają je biznesmeni, celebryci, ale też ludzie z pasją, którzy połknęli bakcyla winiarstwa (zresztą pasjonatów nie brakuje też wśród biznesmenów i celebrytów). Polskie winiarstwo ma bogate tradycje, choć wydaje się, że najlepsze lata ma jeszcze przed sobą. Ilość winnic i gospodarstw związanych z agro- i enoturystyką w Polsce w ostatnich latach zwiększa się niezwykle dynamicznie. Szacuje się, że w naszym kraju jest obecnie ok. 1000 winnic o łącznej powierzchni 700-1000 ha. Produkcji winogron i wina sprzyjają też tendencje związane ze zmianami klimatycznymi (jest to chyba jedyny pozytywny przejaw efektu cieplarnianego). Wiele win wyprodukowanych w różnych rejonach naszego kraju, zdobyło nagrody na konkursach winiarskich, zdobyło również serca znawców. Te sukcesy świadczą o tym, że możemy produkować dobre wina. O tym, że na produkcji wina w naszych warunkach klimatycznych da się zarobić, świadczą nie tylko sukcesy polskich winnic, ale również przykłady z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii.

 Produkcja wina to sztuka, wymagająca dobrego przygotowania, doświadczenia i kreatywności. Szeroko pojęte winiarstwo w Polsce to też perspektywiczny rynek pracy. Istnieje  i pewnie wzrastać będzie zapotrzebowanie na fachowców związanych z produkcją i przetwórstwem winogron, jak również szeroko rozumianą agro- i enoturystyką. Cieszą więc wszystkie inicjatywy mające na celu szkolenie i kształcenie kadry związanej z winiarstwem.

Ciekawą propozycją, będącą odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku pracy, jest utworzenie kierunku studiów inżynierskich Uprawa winorośli
i winiarstwo na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Ukończenie tego kierunku studiów zapewni absolwentowi wiedzę i umiejętności z zakresu uprawy winorośli i technologii produkcji winiarskiej, analizy, oceny, klasyfikacji i dystrybucji win, organizacji pracy w winnicy i winiarni. Pozwoli zdobyć wiedzę z zakresu podstaw prawa w odniesieniu do działalności gospodarczej związanej z przemysłem fermentacyjnym oraz poznać metody analizy ekonomicznej i zasady funkcjonowania rynku winiarskiego. Studia mają przygotować absolwenta do samodzielnego projektowania i prowadzenia winnicy oraz innych upraw sadowniczych dla przemysłu fermentacyjnego, do samodzielnego planowania infrastruktury winiarskiej i prowadzenia winiarni oraz podejmowania pracy w przemyśle fermentacyjnym, administracji, usługach, handlu i doradztwie związanym z branżą winiarską oraz enoturystyczną.

Zapraszamy do studiowania na tym kierunku.